Nederland was altijd het gasland bij uitstek. In geen enkel ander land werd zo’n uitgebreid netwerk aangelegd als bij ons. Maar langzaam zien we dat ons enthousiasme is afgenomen en dat de toekomst van het gasnetwerk er allerminst rooskleurig uitziet. Door nieuwe inzichten begrijpen we steeds beter wat het effect is van onze handelingen. We begrijpen welke factoren ons klimaat bedreigen en kijken nu met een heel andere bril naar bepaalde zaken waar we eerder nooit bij stilstonden. Het besef dat we zuiniger moeten zijn op onze natuurlijke brandstoffen is gelukkig nu algemeen bekend. Onze aarde warmt op omdat ze de warmte niet goed meer kwijt kan raken. Dit wordt vooral veroorzaakt door CO2, een broeikasgas dat ook wel koolstofdioxide of koolzuurgas wordt genoemd. CO2 is overal en een essentieel onderdeel van ons bestaan. Maar toch zijn we heel anders tegen dit gas aan gaan kijken.
CO2 is overal om ons heen aanwezig. Planten en bomen nemen het op tijdens de fotosynthese, ze zetten het deels om naar zuurstof en deels wordt het in de plant of boom opgeslagen. Wanneer de plant of boom vergaat of wordt verbrandt komt al deze opgeslagen CO2 weer vrij. Wanneer we hout verbranden laten we CO2 vrijkomen die vrij recent nog in onze atmosfeer aanwezig was. De totale hoeveelheid C02 verandert nauwelijks over een relatief korte periode. Daarom noemen we hout wel een hernieuwbare brandstof. Bij aardgas en aardolie ligt dit echter helemaal anders. Aardgas en aardolie vinden hun oorsprong in organisch materiaal. Doordat miljoenen jaren geleden planten en dieren gestorven zijn kunnen we nu gebruik maken van fossiele brandstoffen. Onder enorm hoge druk en na een periode van vele miljoenen jaren zijn alle organische resten omgezet in olie of in gas.
Wanneer we nu aardolie of gas verbranden laten we CO2 vrij dat enorm lang geleden is opgenomen door de planten en bomen die destijds leefden. We laten koolstofdioxide vrij uit een geheel ander tijdperk, een tijd waarin onze atmosfeer nog een geheel andere samenstelling had. Alle koolstofdioxide uit fossiele brandstoffen zijn dus een soort extra belasting voor onze atmosfeer. We laten gassen vrij in onze lucht die daar eigenlijk allang geen deel meer van uitmaakte. Hierdoor is het verbranden van fossiele brandstoffen eigenlijk iets wat zo snel mogelijk tot het verleden zou moeten behoren. Om de hoeveelheid CO2 die we uitstoten zo laag mogelijk te houden zien we al dat gashaarden van nu veel zuiniger en efficiënter zijn als de oude gashaard van toen. Maar helaas zullen deze verbeteringen niets uitmaken voor keuzes die eigenlijk al gemaakt zijn. Wanneer we daadwerkelijk van het aardgasnetwerk worden afgesloten is nog onbekend. Maar we gaan van het aardgasnetwerk af, dat is zeker.
Het einde van ons aardgasnetwerk is dus in zicht. Ooit was het onze nationale trots, nu beschouwen we het als ouderwets en uit de gratie gevallen. Maar wat betekent deze sombere toekomstvisie voor al onze apparatuur die afhankelijk was van de aardgasaansluiting? Wordt dit het einde van onze gaskooktoestellen en onze gashaard? Of zijn er alternatieve brandstoffen gevonden? Gelukkig is het antwoord op deze laatste vraag volmondig ja. Wat de kooktoestellen betreft zijn er al erg veel gasloze alternatieven voorhanden. Maar ook de moderne gashaard is niet meer afhankelijk van een vaste aansluiting op aardgas
Een prima alternatief voor aardgas is propaangas, Propaangas is een gas dat al veel gebruikt wordt bij tuinhaarden. Propaangas werkt in allerlei situaties waarin geen aardgasaansluiting mogelijk is. Het is een betrouwbare brandstof waarmee we ondertussen al veel ervaring hebben opgedaan. Het einde van ons aardgasnetwerk betekent dus niet het einde van de gashaard! Vrijwel elke moderne gashaard is al klaargemaakt voor de overstap naar propaangas. Het ene merk doet dit door alvast extra branders in te bouwen, het andere merk biedt een gratis ombouwservice aan. U kunt dus blijven genieten van de gashaard! En nu gashaarden steeds mooier, sfeervoller en zuiniger worden is dat natuurlijk goed nieuws. Laat u dus niet tegenhouden door onzekerheden maar bereidt u voor op wat komen gaat. Neem contact op met uw haardenspecialist. Hij vertelt u graag meer! |
https://www.haardenexpert.nl/ |