Globali active solutions
Image default
Recreation / Travel

Natuurgebied de Veluwe

De Veluwe is op één na grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe bestaat uit bos, heide, zandvlakten, landgoederen en bijzonder mooie uitzichten! Op de Veluwe ontdekt u de natuur van Nederland, want de Veluwe is dé natuur van Nederland! Kent u de mooie dingen van de Veluwe al? Geniet vanuit uw vakantiehuisje in Kootwijk van de gehele Veluwe! Kootwijk ligt centraal voor de rest van de Veluwe.

Geschiedenis van de Veluwe

De Veluwe is oud, maar niet heel oud. De Veluwe is ontstaan door veel verschillende samenlopen van situaties. De belangrijkste situatie is toch de ijstijd geweest. Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen, die zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan zijn in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Toen het klimaat warmer werd kwamen er meer en meer bossen op de Veluwe waar de mens vervolgens weer een einde aan gemaakt heeft. Voor de ijzerindustrie van destijds veel hout nodig voor het warm stoken van de machines. Door de grote ontbossing van de Veluwe zijn er door samenloop van situaties zandvlaktes ontstaan waardoor de Veluwe steeds minder interessant werd voor de mens. De inwoners trokken dan ook steeds verder weg van de Veluwe. Pas aan het eind van de 19e eeuw kwam de Veluwe weer in trek en groeide de bevolking weer.

De grootste zandverstuiving van Europa

Tegenwoordig bestaat de Veluwe uit grote stukken bos, dit zijn voornamelijk loofbossen en naaldbossen. Ook zijn er grote zandverstuivingen, heidevelden, landbouwgrond en stedelijk gebied. De echte natuur proeft u natuurlijk op de heide en bossen van de Veluwe. Omdat zandverstuivingen elders in Europa zeldzaam zijn geworden, gelden die op de Veluwe als zeer waardevol. Het Kootwijkerzand is met een omvang van 350 ha het grootste stuifzand. Daardoor wordt de Veluwe steeds interessanter voor mensen uit het buitenland, want het is nou eenmaal een bijzonder gebied!

Wilt u ook kunnen genieten van het allermooiste natuurgebied van Nederland? Geniet vanuit uw vakantiehuisje op de Veluwe van alles wat de Veluwe te bieden heeft! Wanneer gaat u de Veluwe ontdekken?